2007-03-30

Земля на вагу золота

Віктор Круча

Нас с дитинства привчали, що головне багатство Україні, це її земля. Але в підсвідомості цей вислів асоціювався з якимось абстрактними землями. Та останніми роками земельні ділянки отримали свою ціну, причому вона із зростає з великою швидкістю. Лідером традиційно залишається Київський регіон. За даними консалтингової компанії SV Development з 2001 по 2007 роки земля в Бориспільському районі подорожчала в 24 рази! Лише за 2006 рік ціни злетіли на 89%. Найдорожчою у цьому районі Київщини сотка земля стоїть біля селищ Гора - загалом 5326 долара, і Вишеньки -- 3583 доларів.

Друге місце за темпами зростання цін займає Києво-Святошинський район, де земля за рік подорожчала на 62% за останні шість років -- удесятеро. Найвищі ціни на селах Гатне - 6275 доларів за сотку, і Петрівське - 4567 доларів за сотку. А в Гостомелі просять 3 932 долара за сотку. На третьому місці за швидкістю подорожчання опинився Обухівський напрямок, де ділянки за рік подорожчали всього на 29% а з 2001 по 2007 рік у 9 разів. Насправді ж саме цей район є безумовним лідером, але не за темпами подорожчання, а, по самій дорожнечі землі.

Зокрема сотку землі у Кончі-Заспі сьогодні в середньому пропонують по 25750 доларів, в Плютах - 9935 доларів, в Козині - 8855 доларів, селах Рудикі - 6850 доларів, а Романкове - 6000 доларів. На думку експертів саме досягнення певного мислимого рівня вартості ділянок вздовж Обухівського шосе дозволило іншим районам вирватися в лідери за швидкістю подорожчання землі. До речі, і у північному напрямку від столиці угіддя обходяться недешево. У селах Нові Петрівці і Старі Петрівці що знаходяться у Вишгородському районі, сотка коштує 6561 і 3957 доларів відповідно. Торік земля там подорожчала всього на 14 відсотків, хоча, з 2001 по 2007 рік - у 21 раз .

До речі, після Нового року, а точніше після продовження Верховною Радою мораторію на вільний продаж землі, зокрема і земельних ділянок для ведення особистого селянського господарства, ціни на землю, не залежно від її призначення, пішли вгору небувалими темпами. Лише за 2 місяці цього року середня вартість земельних ділянок призначених під котеджну забудову навколо Києва зросла на 27 відсотків, що втричі перевищує показники підвищення цін за аналогічний період минулого року. Це вкотре підтверджує аксіому, що кожна заборона вільного продажу будь якого товару призводить до підвищеному інтересу із боку покупців, корупції та як наслідок, неймовірне подорожчання цього товару.

Газета "Перспектива"

Комментариев нет: