2007-03-23

УРЯД СПУСКАЄ ГАЗ. ВЕСНЯНІ ГАЗОВІ "ЗНИЖКИ".

Віктор Круча

Останні кілька років навколо тільки й чутно - "газ", "тарифи на природний газ", "борги за газ" тощо. І якщо раніше розмови про енергоносії були долею великих політиків і бізнесменів, то сьогодні це стало насущною проблемою кожної української родини. Особливо з урахуванням тієї спритності, з якою уряд змінює населенню правил гри на ринку енергоносіїв.

Зокрема нещодавно Міністерством юстиції таки зареєстрована постанова Національної комісії регулювання електроенергетики України, про внесення, причому заднім числом, чергових змін у порядок нарахування диффиренційованных тарифів на газ для населення. Але щоб розібратися кому, скільки й за що тепер платити, доведеться заглянути на кілька місяців назад.

З січня вартість газу для населення стала залежати від того, скільки блакитного палива сім'я "спалила" за попередній календарний рік. Ці нововведення торкнулися всіх людей які живуть у приватних будинках обладнаних газовими котлами, але це майже все населення сіл й малих міст, де немає централізованій системі опалення й гарячого водопостачання.

Так родини, що витратили за минулий рік до 2500 кубометрів блакитного палива в рік повинні сплачувати по 31,5 копійки, при наявності лічильника, а якщо його нема, то по 34,5 копійки. Це найнижчий тариф. Уряд затвердив ще дві норми споживання й відповідно тарифів: від 6000 до 12000 кубометрів (98 копійок (при наявності лічильника) або 1 гривню й майже 8 копійок), і понад 12000 "кубів" у рік (1 гривня 17,3 копійки (при наявності лічильника) і 1 гривня 29 копійок за куб).

Нововведення викликало зливу питань як з боку самих споживачів, так і співробітників регіональних газорозподільних організацій і теплокоммуненерго. Найбільше обурювалися люди що живучі в багатоквартирних будинках, обладнали своє житло автономним опаленням. Адже їх практично дорівняли до підприємств теплокоммунэнерго, і зобов'язали сплачувати 68,6 копійки за кубометр газу. Це при наявності лічильника, а при його відсутності так і зовсім 75,4 копійки. Тоді як власники тих самих опалювальних котлів, але у приватних будинках платили майже двічі менше.

З іншого боку з'ясувалося, що нарахування тарифів за диференційованою схемою не дає відповіді на дуже багато організаційних питань. Уряд навздогін почав розробляти масу різноманітних роз'яснень та рекомендацій. Згодом з'ясувалося, що власники шикарних апартаментів площею кілька сотень "квадратів" швидко зорієнтувалися і знайшли способи обійти усю цю "диференціацію".

Як визнав перший заступник міністра палива та енергетики України Вадим Чупрун, введена урядом система диференційованих тарифів на природний газ виявилася недосконалою. За його словами кмітливі власники хором площею півтори-дві тисячі кв. метрів відразу почали встановлювати по 4-5 лічильників, щоб потім обсяг палива зафіксований кожним лічильником не була великий, що дозволить платити за низьким тарифом розрахованим для малозабезпечених.

Бачачи недосконалість нової методики розрахунку вартості газу для населення, уряд вирішило знову його поміняти. Як заявив віце-прем'єр-міністр України Андрій Клюєв, насамперед уряд змінив шкалу обсягів витрат газу по диференційованим тарифами, зробивши її дрібніше. Замість трьох вводиться шість граничних обсягів, кожен із яких оплачуватися по окремому тарифу — 2500, 4000, 6000, 8000, 10000 та 12000 тисяч кубометрів на рік. Певною мірою це пов'язана з тим, що як показала практика попередній варіант давав серйозне підґрунтя для зловживань і при отриманні субсидій.

Припустимо, в індивідуальному домі лічильник показував 2500 чи 2600 "кубів". Здається хазяїн дому зацікавлений щоб обсяг споживання був нижче. Але тут з'ясувалося, що в деяких випадках населенню вигідніше не заощаджувати, а навпаки спалювати більше газу, щоб отримати велику пільгу. Адже більший обсяг, інша ціна отже, і субсидія більше. "Саме для виключити цієї перегини, ми робимо шкалу частіше", -- додав Андрій Клюєв. Щоправда у НКРЕ повідомили, що поки конкретних тарифів за новою шкалою вони не бачили, але на сподіваються їх оприлюднення у найближчі тиждень-два.

А от подарунок "автономникам" вже узаконений. З березня вони платитимуть за тими самим тарифами що й інші споживачі. Щоправда на зимові місяці все-таки доведеться платити за старими, завищеним тарифами. Але, попри певні поступки "автономникам" уряд не залишатиме їх у спокої.

Як заявив нещодавно голова Національної комісії з регулювання електроенергетики (НКРЕ) Сергій Титенко, вже розглядається можливість введення тарифу на оплату не житлових приміщень для власників квартир з автономним опаленням. За його словами, проблема опалення під'їздів, горищ і підвалів в багатоквартирних будинках, де жителі встановили індивідуальні газові котли, залишається не розв'язаною. Зараз існує чимало будинків, у яких геть усі квартири опалюються автономними котлами. При цьому витрати на опалення приміщень загального користування повністю беруть на себе комунальні служби. Адже тоді як у домі централізоване опалення, то у тариф закладено оплату обігріву сходів і горищ, і кожен власник житла платить. "Автономники" ж платять виходячи із принципу – скільки витратив, за стільки й заплачу, - все чітко, за лічильником. Однак у НКРЕ впевнені, що це "не чесно", отже введення для цієї категорії користувачів оплати опалення під'їздів, горищ і підвалів дозволить компенсувати витрати комунальників. Так що людям котрі хочуть стати незалежними від міських і селищних котелень, і протекающих і напівхолодних теплоцентралей, розслаблятися годі, - держава дуже міцно любить своїх громадян.

Газета "Перспектива"

Комментариев нет: