2008-10-24

"Молодь в дії - ще один крок до Європи

Часто можна чути, що Україна це європейська країна, наш історичний шлях невід'ємна частина загальноєвропейської історії, а майбутнє Україні тісно пов'язане саме зі зближенням з об'єднаною Європою. Окрім розмов, останні роки, реалізуються спільні інвестиційні, бізнесові, культурні проекти, і це добре. Але все ж не це головне. Найважливішим і дієвим чинником на шляху до дійсної Євроінтеграції, є розвиток у наших співвітчизників вільного європейського мислення, звільнення від стереотипів та забобонів радянських часів. На жаль людям похилого віку нерідко важко звикнути до реалій нового світу, тому саме молодь сьогодні є справжньою надією нації на шляху до Європи. Але молодь потребує підтримки.

На що спрямована Програма "Молодь в дії"

Саме на це спрямовані гуманітарні програми діючі останніми роками в Україні. Один з яскравих прикладів, це програма "Молодь в дії", яка є наступницею попередніх програм "Молодь для Європи" (1989-1999 р.) і "Молодь" (2000-2006 р.). Вона розпочалась в 2007 році і буде тривати до 2013 року.

Як розповіла інформаційний представник Програми "Молодь в дії" у Львові Ярина Боренько, в ній приймають участь дуже багато країн. Вони діляться на Програмні та Партнерськи. Перші, це країни європейського союзу, а другі, це країни Південно-Східної та Східної Європи, Кавказу та Середземноморського басейну. Україна є не просто Партнерською країною, а ще й охоплена Європейською політикою добросусідства. Тому представники нашої країни можуть приймати участь у проектах Європейської Волонтерської Служби, програмах з міжнародного молодіжного обміну, тренінгах та мережевих проектах. Окрім того, громадяни України можуть бути учасниками проектів, втілюваних ресурсними центрами SALTO-YOUTH та проектів у рамках партнерства між Радою Європи та Європейською Комісією. Детальніше на аспектах впровадження деяких з цих проектів ми зупинимось дещо пізніше.

Так в чому ж полягає суть програми і які конкретні цілі вона переслідує? За словами Ярини Боренько, програма насамперед дає можливість тісного та неформального спілкування між молоддю країн-учасниць. Адже молоді люди з України, у співпраці з партнерами з інших країн, можуть брати участь у молодіжних обмінах та міжнародній волонтерській діяльності. В свою чергу молодіжні лідери, працівники організацій та інституцій, які працюють з молоддю, мають можливість підвищувати свій професійний рівень на тренінгах та інших заходах, спрямованих на налагодження партнерства, підвищення якості реалізованих проектів та поглиблення своїх знань у різних сферах молодіжної роботи.

Для кого Програма "Молодь в дії"

Так хто ж має право та можливість долучитись до Програми "Молодь в дії"? Головними та найважливішими її учасниками є молоді люди та молодіжні працівники. А посередниками між Програмою і її учасниками є організації які відповідають визначеним вимогам. Умови участі тих і інших залежать від країни, в якій вони проживають.

Якщо казати про Україну, то у нас долучитись до програми може будь яка людина в віці від 13 до 30 років, що проживає на території країни. Однак, треба враховувати, що учасники не можуть бути старшими чи молодшими за означений вік до кінця терміну подання проектних заявок. Хоча, по словам фахівців, найбільш задіяна в програмі молодь віком від 15 до 25 років.

Не тільки окремі молода людина, але і організація може стати повноправними учасником програми "Молодь в дії". Але це повинна бути:

неприбуткова неурядова (можливо міжнародна) організація;

орган місцевого самоврядування;

неформальна група молоді;

міжнародна організація, яка працює у молодіжній сфері і на європейському рівні (має відділення щонайменше у 8 Програмних країнах),

прибуткова організація, яка працює у сфері молоді, культури і спорту, юридично зареєстрована в одній з програмних або партнерських країн.

Звісно, що навіть самі благородні пориви, для свого втілення в життя потребують належного фінансування. Програма “Молодь в дії” фінансується з бюджету європейського Союзу. Загальний бюджет програми – 885 мільйонів євро. У рамках цієї програми можна отримати фінансову підтримку на організацію міжнародних молодіжних зустрічей, Європейської волонтерської служби, тренінгів, семінарів, заходів з налагодження партнерства, навчальні поїздки, стажування та інші проекти, що мають міжнародний характер.

Волонтерська діяльність

Тепер зупинимось трохи детальніше на напрямках реалізації Програми та конкретних проектах. Почнемо з участі наших співвітчизників в діяльності Європейської волонтерської служби (ЄВС). За словами Інформаційного представника Програми "Молодь в дії" в Донецьку Андрія Донця, її метою є підтримка солідарності, активної громадської позиції та взаєморозуміння між молодими людьми з різних країн. Ця діяльність є неоплачуваною, неприбутковою та триває повний робочий день упродовж певного терміну. Вона спрямована на благо громади, в якій волонтер перебуває під час втілення свого проекту.

Відповідно до правил Програми „Молодь в дії”, в рамках якої реалізуються проекти Європейською Волонтерською Службою, молоді люди з України можуть поїхати до однієї з країн Європейського Союзу: Австрії, Бельгії, Болгарії, Великобританії, Греції, Данії, Естонії, Ірландії, Іспанії, Італії, Кіпру, Латвії, Литви, Люксембургу, Мальти, Нідерландів, Німеччини, Польщі, Португалії, Румунії, Словаччини, Словенії, Угорщини, Фінляндії, Франції, Чехії, Швеції, або країн-учасниць асоціації вільної торгівлі – Ісландії, Ліхтенштейну, Норвегії, а також до країни-кандидату до ЄС – Туреччини.

Але треба пам'ятати, що проекти за участі Европейської волонтерської служби можуть здійснюватися у наступних сферах: культура, молодіжний рух, спорт, соціальна допомога, культурна спадщина, мистецтво, цивільна оборона, захист навколишнього середовища, розвиток співпраці тощо. В той же час проектами не передбачається ризиковане втручання у гострі посткризові ситуації, наприклад здійснення гуманітарної допомоги в районах що постраждали від природних катастроф чи у зонах військових конфліктів.

Залежно від кількості організацій та волонтерів, проект може бути індивідуальним або груповим. В першому випадку волонтер відправляється однією організацією до іншої, де діє самостійно. Груповий волонтеріат передбачає участі в проекті від 2 до 100 волонтерів, які направляються однією або декількома організаціями до інших організацій. Відмінною рисою групового волонтаріату є те, що волонтери здійснюють свою діяльність в один час і в одній тематичній спрямованості.

Як розповів Андрій Донець, нещодавно Донецьким молодіжним дебатним центром спільно з Центром Співпраці Молоді в Гдині (Польща) реалізовувався проект "Розвиток міжнародної молодіжної діяльності", спрямований на підняття громадянської активності на Сході Європи – в Україні, Білорусі, Молдові, а саме навчальні візити для студентів та лідерів громадянських об'єднань. Волонтери займались складанням програм візитів, відбором кандидатів на участь, супроводженням груп під час відвідування урядових установ, підприємств, культурних центрів та громадських організацій. Крім того волонтери виступали в якості перекладачів.

Особливістю цього проекту було те, що українські хлопці та дівчата жили і працювали разом з волонтерами Європейської волонтерської служби з усієї Європи. Це дозволяло не тільки ознайомитись з польською культурою, традиціями та історією, але і дізнатися багато нового про Швецію, Грузію, Італію, Бельгію, Німеччину, Іспанію, Австрію,Туреччину, Францію, Грецію. Адже молоді люди мали можливість безпосередньо спілкуватись між собою, ділитись спогадами і враженнями, а також дискутувати та сперечатись з приводу самих різних проблем.

Що таке молодіжний обмін

Другим напрямом Програми "Молодь в дії" є молодіжний обмін з Партнерськими країнами-сусідами. Це проект, у рамках якого молоді люди з двох або більше країн зустрічаються, щоб обговорити різні теми та вивчити культуру та звичаї країн один одного. Залежно від кількості залучених країн, проекти можуть бути дво-, три або багатосторонніми. Двосторонні молодіжні обміни є виправданими, коли проект є першим досвідом міжнародної співпраці для організації-учасника, або передбачає участь групи молодих людей, які ще не мають досвіду співпраці зі своїми колегами з європейських країн. Але головне, щоб проект з міжнародного обміну відповідав принципам неформальної освіти, при цьому не мав ознак мовних курсів, прибуткової діяльності, спортивних змагань чи фестивалю.

Наприклад на 10 днів Суми стали місцем проведення міжнародного молодіжного обміну між Німеччиною, Грузією, Польщею та Україною на тему «Молодь проти корупції». Як розповіла Інформаційний представник Програми "Молодь в дії" Оксана Бондар, обмін проводився Сумським Центром Європейської Інформації . Від кожної країни в проекті приймали участь по десять активних молодих людей віком від 20 до 25 років.

На протязі всього терміну проведення зустрічі, її учасники не тільки обговорювали проблему корупції на їх батьківщині, але і знайомились з культурним колоритом кожної країни. Крім того, українська група, яка виступала приймаючою стороною, мала оточити учасників відомою українською гостинністю та створити дружню, але налаштовану на працю атмосферу.

Працюючи в чотирьох національних групах, учасники мали підготувати презентацію щодо рівня корупції в своїх країнах, визначити причини її виникнення, запропонувати альтернативні шляхи боротьби, тощо. Паралельно робота на задану тему проходила і в змішаних групах. Ця робота виявилась більш складною, бо учасники мали кардинально різні погляди на проблему, обумовлені різним станом корупції в чотирьох країнах де вони живуть. Виявилось, що ситуація з хабарами в Україні дуже схожа з польською та грузинською. А от в Німеччині населення майже не зустрічається з проявами корупції в повсякденному житті. Корупція існує тільки на найвищих політичних та економічних рівнях.

Крім робочої частини щовечора проводились збори в національних групах, щоб обговорити позитивні та негативні моменти минулого дня, висловити свою думку та поділитися враженнями. Але для зближення молодих людей, окрім проведення лекцій та обговорень, було вирішено спільними зусиллями поставити виставу. Причому було вирішено, що театральне дійство буде складатися з декількох сцен: театру тіней, пантоміми, мюзиклу та двох театральних постанов. Мовою вистави вирішили взяти відому для більшості учасників російську мову. Тому деякі учасники повинні були пройти прискорені мовні курси.

Спільна робота на протязі усіх цих днів дала чудові результати. Незважаючи на різні культури, мови та погляди щодо проблеми під назвою "корупція", учасникам вдалося створити справжню виставу. Театральне видовище допомогло донести до усіх присутніх думку про те, як можна подолати це явище, змінивши власне ставлення до цієї проблеми та вдатися до боротьби з корупцією.

На переконання всіх учасників проекту, подібні обміни це дійсно чудова можливість для розвитку молоді за межами своїх країн та навчальних закладів. Окрім того, це можливість подолати язиковий бар’єр та вдосконалити свої мовні навички, навчитися працювати в колективі та шанобливо ставитись до думок інших.

Проекти тренінгів та семінарів

Ще одна важлива складова Програми "Молодь в дії", це проекти з тренінгів та розбудови мереж з Партнерськими країнами-сусідами. Вони можуть бути двох типів. По-перше, це проекти, що сприяють обміну, співпраці та тренінгам у сфері молодіжної роботи. Вони спрямовані на підтримку розвитку та інновацій в організаціях залучених до проекту, обмін досвідом, експертними оцінками та успішними практиками серед усіх зацікавлених в молодіжній роботі. По-друге, це зусилля , спрямовані на діяльність, яка допомагає потенційним організаціям-учасникам підготувати і розвинути нові проекти в рамках Програми "Молодь в дії", забезпечити інноваційність у розробці цих проектів, та знайти партнерів. Саме для досягнення цих цілей проводяться, семінари, тренінгові курси, стажування, короткочасні візити для визначення можливостей організацій учасниць та навчання співробітників, евалюаційні зустрічі.

Наприклад, нещодавно у мальовничому польському місті Ольштині пройшов тренінговий курс “Changing locally – cooperating internationally”, що можна перекласти як "Місцевий обмін - інтернаціональна співпраця". Захід було організовано Польською національною агенцією програми „Молодь в дії”, а також SALTO EECA, Ресурсним центром для країн Східної Європи і Кавказу. Всього у тренінгу приймало участь 24 молодих людини з різних країн. До складу української групі входили троє учасників з Вінниці, Луганська та Горлівки.

Тренери Катерина Шерер з Росії та Йоган Бат-Познік з Німеччини ознайомили учасників з моделлю спіралі, що складається з різних етапів участі молоді у житті громади на локальному рівні. Протягом тренінгу були розглянуті всі рівні спіральної моделі, проаналізувавши яку учасники знайшли нові шляхи ефективної роботи на локальному рівні та співпраці на міжнародному рівні. По закінченню тренінгу молоді активісти повезли в свої країни не тільки приємні емоції та враження, але і нову інформацію та досвід, який вони використають на сприяння ефективному розвитку молодіжного руху у своїх громадах.

PRT 25 жовтня 2008